AUTOILUN RISKIT ISLANNISSA

Viime vuonna Islannissa kävi 2,2 miljoonaa turistia, joista kasvava määrä tuli Aasiasta. Monet heistä vuokrasivat auton ja lähtivät kiertämään suosittua ykköstietä saaren ympäri. Heidän seuranaan oli myös lauma amerikkalaisia, intialaisia ja etelä-amerikkalaisia reissaajia. Tiellä on hyvät opasteet ja maisemat ovat vaihtelevan kauniit. Autoja on joka lähtöön ja keskikokoisen auton voi saada käyttöönsä satasella vuorokaudeksi, hyvän jeepin parilla sadalla eurolla. Tablettiin voi ladata kätevän kohdeapplikaation, joka kertoo kiintoisimmat nähtävyydet, ruokapaikat ja majoitusliikkeet.  Mikäs siinä on sitten ajellessa, paitsi että…

Ei ole vain urbaani legenda, etteivät kiinalaiset ja jenkit osaa ajaa Pohjolassa talvella. Vaikka autossa olisikin nastarenkaat, niin se ei riitä, kun on nasta laudassa ja mutkassa auto lähtee käsistä. Simulaattorilla harjoitellessa voi tuntua siltä, että ajaminen sujuu, mutta käytäntö onkin sitten ihan toinen juttu. Jotkut Islannissa käyneet turistit ovat kertoneet olevansa simulaattorikokeilujen jälkeen ensimmäistä kertaa elämässään auton ratissa. Talviolosuhteet Islannissa tulevat ihan täytenä yllätyksenä. Itse asiassa sääolosuhteet yllättävät suomalaisenkin. Hetkessä vesisade muuttuu auringonpaisteeksi, kuiva tie lumisohjoksi, selkeä ilma sumurokaksi. Tiet ovat välillä kapeita, mutkikkaita ja liukkaita, ja kaksikaistaiset isot tiet muuttuvat yllättäen yksikaistaiseksi siltaosuudeksi.

Ilmaston lämpeneminen on tuonut mukanaan poikkeukselliset talvet Islantiinkin. Tuuli voi nousta nopeasti 25 metriin sekunnissa, jonka lisäksi se on sekä puuskittaista että sivuttaista, ja puhaltaa helposti auton pois tieltä. Tuulen lisäksi lumisateet voivat yllättää ja tuoda mukanaan sellaiset lumimassat, että tie katkeaa hetkessä kokonaan. Islantilaiset tosin reagoivat nopeasti erityisolosuhteisiin, ja katkaisevat tien liikennemerkein ja puomin, jos tilanne sitä vaatii.

Tänäkin vuonna Islannissa on ollut jo useampi kuolemaan johtanut onnettomuus. Yleisimmät virheet ovat olleet sellaisia, joissa matkailija on nähnyt jotain kertakaikkisen ihastuttavaa ja vetänyt jarrut päälle saaden takaa tulevan auton puskuriinsa. Monesti turisti on myös pysäköinyt autonsa huonoon paikkaan, ja mennyt itse keskelle tietä ottamaan kuvaa välittämättä muusta liikenteestä. Joskus autoilijalla on ollut molemmat kaistat käytössään ja ajolinja valittuna maiseman mukaan. Kapeilla yksikaistaisilla silloilla taas ei ole jääty odottelemaan vastaantulevaa, vaan otettu vauhtia, jotta mahduttaisiin samaan aikaan väylälle. Senhän arvaa, kuinka siinä sitten käy. Islantilainen pelastustiimissä toimiva bussikuski kertoi kohtaavansa liikenteessä päivittäin turistien aiheuttamia riskitilanteita. Useimmiten ne johtuvat osaamattomuudesta ajaa talviolosuhteissa ja välinpitämättömyydestä muita tiellä liikkuvia kohtaan. Autovuokraamoilla onkin suuri vastuu muistuttaa turisteja maan liikennesäännöistä ja sääolosuhteista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ISLANNISSA SADESÄÄ JA PITKÄT VÄLIMATKAT OVAT VAIN HUIPPUJUTTUJA

SYÖKÄÄ KALAA!

MITÄ OPIMME ISLANNIN MATKAILUALASTA?